Sunde fedtstoffer

januar 8, 2017 Slået fra Af Bønnebanden
Er du også lidt fedtstof-forvirret?
 
Vi har samlet nyttig og lettilgengælig viden om, hvilke fedtstoffer du får størst sundhedsmæssig udbytte af at anvende i din madlavning. Det er et stort og kompleks emne, som vi har forsøgt at forenkle med nedenstående.
 
Vi har brug for fedtstof hver eneste dag. Sundt fedt har en afgørende betydning for en række vitale funktioner i kroppen og for vores sundhed generelt.
 
Men det er ikke ligegyldigt, hvilken type fedtstoffer vi indtager. Det er absolut heller ikke ligegyldigt, hvordan fedtstofferne er fremstillet, bearbejdet og opbevaret.
 
Hvis du gerne vil læse mere om de livsvigtige fedtstoffer, så kan vi varmt anbefale artiklen nederst på siden, som er skrevet af en af vores førende ernæringseksperter, Anette Harbech Olesen.
 
Her får du en hurtig opsummering af, hvilke stoffer, der er super gode at bruge i din madlavning:
 
Smør og jomfrukokosolie:
 
Du har brug for mættet fedt hver dag. God gammeldags kærnet smør og jomfru kokosolie er rigtig gode kilder til mættet fedt, når de indtages i rimelige mængder. Begge fedtstoffer er rigtig gode til stegning af mad, der steges i længere tid eller ved høj varme, da de er meget stabile ved opvarmning og derfor gode til både stegning og bagning. Brug dem til at stege f.eks. kød på panden og kom gerne lidt smør på brødet.
 
Olivenolie:
 
Kan bruges til stegning i kort tid ved forsigtig opvarmning. Velegnet til f.eks. stegning af kortidsstegning af grøntsager ved temperaturer, der ikke er alt for høje. Hvis temperaturen bliver for høj harskner de sarte fedtsyrer og bliver ødelagte. Brug masser af olivenolie i din dressing, dyp den over ovnbagte grønsager, kom den i grønsagsmos eller lav lækre pestoer med masser af olivenolie. Hvis du spiser lidt fuldkornsbrød eller fuldkornspasta, så dryp lidt olie hen over maden.
 
Rapsolie:
 
Rapsolien kan ikke anbefales til opvarmning, da den har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, som ødelægges ved opvarmning. Brug den kold på samme måde som olivenolie til at salater, grøntsager osv. Rigtig mange oliemargariner indeholder rapsolie og er derfor faktisk ikke egnet til stegning.
 
Du får jo også en masse gavnlige og livsvigtige olier i fede fisk som laks, makrel og sild (også de marinerede), samt fra kerner, nødder, avocadoer og andre vegetabilske olier.
Du kan læse om det hele i nedenstående link: