Hampeboller

Jeg har for nylig opdaget en ny og spændende afgrøde. Det vil sige, at jeg har hørt om hamp før, men er først nu blevet opmærksom på de store ernæringsmæssige fordele, der er i hampemel og hampefrø. Hampemel indholder en ret stor mængde protein (32,5 g. pr. 100 g, hvilket er 3 gange så meget som hvedemel). Hampefrø har desuden et højt indhold af fibre, omega 3 fedtsyren ALA og Omega 6 fedtsyren GLA. 

For god ordens skyld vi jeg lige nævne, at den omega 3, der findes i hamp ikke er det samme, som det man får fra fisk. De gavnlige omega 3 fedtsyrer, som man får fra fisk hedder DLA og EPA, og det findes kun i fisk og tang. Så du kan altså ikke skifte fisken ud med frø eller kerner.

Når du tilsætter hampemel til dine boller, så får de en nøddeagtig aromatisk smag. Hvis du også kommer hampefrø i,  tilfører du knasende og mættende kerner.  Vi har prøvet os lidt frem med forskellige meltyper og er nået frem til at groftsigtet ølandshvedemel er det, der fungerer bedst. Vi vil normalt gerne bruge fuldkorn i vores brød, men vi synes, at det tager opmærksomheden fra den fine nøddemsag, som der er i hampemel, og det hele bliver lidt for sejt og groft.  Ølandshvedemelet lader den delikate smag af hampen træde rigtig fint frem. Bollerne er stadig grove og sunde, da der er masser af sunde sager både i ølandshvedemelet, hampemelet og hampekernerne. Vi synes også, at disse boller har brug for lidt sødme og har derfor tilsat både honning og tranebær. Sødmen får også smagen fra hampen til at træde mere frem. Vi  håber, du kan lide bollerne. De ligger klart på 1. plads på vores favorit bageliste

Vi har købt produkterne i en butik, der hedder Landmad i Skanderborg (findes efterhånden i mange byer i Danmark). Der er også webshop (se link nederst). Du kan også købe dem i mange supermarkeder, blandt andet i alle Føtex,  mange Meny og  mange Coop-butikker.

Der bliver ca. 15 boller af portionen.

Det skal du bruge:

Boller,

25 g. gær

7 dl. koldt vand

600 g. groftsigtet ølandshvedemel (vi bruger den fra Gram Slot)

100 g. hampemel

2 dl. ristede hampefrø ( De kan købes ristede)

2 tsk. salt

100 g. tørrede tranebær

1 spsk. honning

Drys,

2 spsk. afskallede hampefrø (kan blandt andet købes i Netto, Super Brugsen og på linket nederst). Vi plejer altid at drysse med hampefrø, men glemte det den dag, der skulle tages billede ;-).

Sådan gør du:

Vi anbefaler, at du rører dejen sammen om aftenen og lader den stå i køleskabet til næste dag. Hvis du ikke kan vente til næste dag, så kan du bruge lunkent vand og nøjes med at lade dejen hæve ca. 1 time ved stuetemperatur.

Udrør gæren  i vandet. Rør resten af ingredienserne i.Dejen skal være som en  meget tyk grød.  Lav dejen hæve til næste morgen i køleskabet. Næste dag skal dejen bare formes til boller (skal ikke  hæve mere) og i ovnen ved 220 grader i ca. 18 min.  Du laver bollerne ved at dyppe 2 spiseskeer i koldt vand, tage en klat af dejen med skeerne og sætte klatten på en bageplade med bagepapir. Drys med hampenflager  og bag.

Vi synes at den fine smag af hamp aller bedst kommer til sin ret ved at spise bollerne med en kold klat smør og intet andet.

Enjoy

 

Her kan du købe produkter med hamp:

landmad.dk

moellerup.com

Du kan læse mere om hampens ernæringsmæssige og historiske betydning her: Berlingske: Hamp er noget man spiser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *